James Edward Smith

Beroemde botanici

Een lijst met beroemde botanici denkt u? Jawel, en de meeste, op een of twee na zijn niet eens beroemd bij iedereen. Toch hebben ze stuk voor stuk een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse flora. En Linnaeus dan, hoor ik u denken. Hij was inderdaad een brilliant wetenschapper die met zijn theorieën de kennis over de wereldwijde flora (en de rest van het dierenrijk) op een groter voetstuk heeft geplaatst. Hij was een groot denker en kan als geen ander de kennis die hij had overbrengen aan anderen.

Maar botanische reizen maakte hij nauwelijks. En dan komen al die andere botanici in beeld. Botanici is een te beperkte titel. Wetenschappers waren het vaak. De meeste hadden een studie gedaan, een medische studie of een studie natuurwetenschappen of iets dergelijks. Dit was gewoon in die tijd. Het specialisme botanici kwam later pas. Zij hebben de wereldzeeeën afgezeild naar andere continenten en daar plantenmateriaal verzameld

Linnaeus heeft dit materiaal lang niet allemaal gezien. Wel had hij intensief correspondentie met veel van deze botanici. Zo kwam zijn verzamelde werk Species Plantarum tot stand. Maar andere botanici publiceerde ook en hanteerde vaak ook het indelingssysteem en de nomenclatuur die Linnaeus had bedacht.

Andere botanici staan in de lijst omdat ze in een tijd leefde toen niet elke plant werd beschreven een boek publiceerde waarin wel een logische volgorde zat met beschreven planten. Of het gepubliceerde boek was zo baanbrekend dat tientallen jaren na het uitkomen ervan er nog steeds uit werd geciteerd.

Sir James Edward Smith

James Edward Smith (2 december 1759 - 17 maart 1828) was een Engelse botanicus , pteridoloog (varen-deskundige) , zoöloog en illustrator , oprichter van de Linnean Society of London .

Biografie

Tussen 1786 en 1788 maakte Smith een grote rondreis door Nederland, Frankrijk, Italië en Zwitserland, waarbij hij botanici, fotogalerijen en herbaria bezocht . Hij richtte in 1788 de Linnean Society of London op en werd de eerste president ervan, een functie die hij tot aan zijn dood bekleedde. Hij keerde in 1796 terug naar Norwich en bracht de volledige Linnean-collectie met zich mee. Zijn bibliotheek en botanische collecties verwierven Europese bekendheid en werden bezocht door talrijke entomologen en botanici van over het hele continent. In 1792 werd hij verkozen tot buitenlands lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen.

In 1796 werd hij verkozen tot lid van de American Philosophical Society.

Smith bracht de resterende dertig jaar van zijn leven door met het schrijven van boeken en artikelen over plantkunde. Zijn boeken omvatten Flora Britannica en The English Flora (4 delen, 1824 - 1828). Hij droeg tussen 1808 en 1819 3.348 botanische artikelen bij aan Rees' Cyclopædia , na de dood van ds. William Wood , die met het werk was begonnen. Daarnaast droeg hij 57 biografieën van botanici bij.

Hij droeg zeven delen bij aan de belangrijkste botanische publicatie van de achttiende eeuw, Flora Graeca , de publicaties waarmee John Sibthorp was begonnen . Er werd een vruchtbare samenwerking gevonden via de beschrijvingen die Smith verstrekte aan uitgever en illustrator James Sowerby , met wie hij vervolgens een hartstochtelijke interesse in mossen en korstmossen ontwikkelde. Afbeelding van flora in Engeland had voorheen alleen steun gevonden voor esthetische overwegingen, maar door interesse in tuinieren en natuurlijke historie bereikten geïllustreerde publicaties, zoals het exotische A Specimen of the Botany of New Holland en James Sowerby's 36-delige English Botany , een nieuw publiek.

In 1797 publiceerde Smith The Natural History of the Rarer Lepidopterous Insects of Georgia , het eerste boek over Noord-Amerikaanse insecten. Het bevatte de illustraties en aantekeningen van John Abbot , met beschrijvingen van nieuwe soorten door Smith op basis van de tekeningen van Abbot.

Smith's vriendschap met William Roscoe (naar wie hij het geslacht Roscoea noemde ) zorgde ervoor dat hij tussen 1806 en 1817 5000 planten bijdroeg als aanvulling op het Roylean Herbarium . Dit zou het Smith Herbarium worden dat eigendom was van de Botanische Tuin van Liverpool.

Smith stierf in zijn huis in Norwich in Surrey Street op 17 maart 1828, 68 jaar oud. Na zijn dood werd de Linnean Collection, samen met Smiths eigen collecties, door de Linnean Society gekocht voor £ 3.000.

Hij was getrouwd met Pleasance Reeve , die haar man 49 jaar overleefde en zijn memoires en correspondentie redigeerde. Ze worden samen begraven in St Margaret's, Lowestoft . Zijn nicht, Frances Catherine Barnard (1796–1869), was een auteur.

Publicaties

  • Icones pictae plantarum rariorum beschrijvingibus en observatieibus illustratae. Londen, 1790-1793
  • Linnaeus, Carl von, Disquisitio de sexu plantarum. (1786) - (Engels) Een proefschrift over de geslachten van planten, vertaald uit het Latijn van Linnaeus door James Edward Smith
  • Londen: gedrukt voor de auteur en verkocht door George Nicol ...
  • "Tentamen Botanicum de Filicum Generibus Dorsiferarum", Mém. Acad. Roy. Wetenschap Turijn , vol. 5 (1793) 401–422; een van de eerste wetenschappelijke artikelen over varentaxonomie Online beschikbaar op Project Gutenberg
  • English Botany: Or, Coloured Figures of British Plants, with their Essential Characters, Synonyms and Places of Growth , beschrijvingen geleverd door Smith, werd gedurende 23 jaar als deelwerk uitgegeven tot de voltooiing ervan in 1813. Dit werk werd uitgegeven in 36 delen met 2.592 handgekleurde platen van Britse planten. Gepubliceerd en geïllustreerd door James Sowerby
  • Linné, Carl von, Lachesis Lapponica of A Tour in Lapland , vertaald door James Edward Smith (1811). Londen: White en Cochrane in twee delen ( deel 1 ; deel 2 ).
  • Tracts Relating to Natural History : gepubliceerd in Londen in 1798. Een verzameling essays over Linnaeus en plantkunde.

Eerbetoon

De Himalaya-spar, Picea smithiana, is naar hem vernoem

In februari 1784 werd Smith lid van de Society for Promoting Natural History en was een van de vier presidenten van de vereniging in 1784/1785. Op 26 mei 1785 werd Smith verkozen tot lid van de Royal Society. Op 15 januari 1796 werd hij lid van de American Philosophical Society en in 1797 lid van de Leopoldina (de oudste wetenschappelijke en medische geleerde vereniging in het Duitstalige gebied en de oudste permanent bestaande natuuronderzoeksacademie ter wereld). In 1808 werd hij aangenomen als extern lid van de Beierse Academie van Wetenschappen en in 1818 als corresponderend lid van de Académie des Sciences .

Ter ere van hem werd het geslacht Smithia Aiton (1789) uit de plantenfamilie van peulvruchten (Fabaceae), en het geslacht × Smithara Garay & HRSweet (1966), een kunstmatige hybride ( Ascocentrum × Euanthe × Neofinetia × Vanda ), uit de plantenfamilie orchideeën (Orchidaceae).

In 1814 kreeg hij de opdracht van koning George III. geridderd als Ridder Bachelor ("Sir").

Bronnen

Dit artikel is samengesteld uit meerdere Wikipagina's, andere websites en publicaties uit boeken e.d.

De gebruikte Wikipagina's zijn:

  • De Engelse Wikipagina over Smith
  • De Duitse Wikipagina over Smith
  • De Spaanse Wikipagina overt Smith