Johann Jakob Bernhardi

Beroemde botanici

Een lijst met beroemde botanici denkt u? Jawel, en de meeste, op een of twee na zijn niet eens beroemd bij iedereen. Toch hebben ze stuk voor stuk een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de hedendaagse flora. En Linnaeus dan, hoor ik u denken. Hij was inderdaad een brilliant wetenschapper die met zijn theorieën de kennis over de wereldwijde flora (en de rest van het dierenrijk) op een groter voetstuk heeft geplaatst. Hij was een groot denker en kan als geen ander de kennis die hij had overbrengen aan anderen.

Maar botanische reizen maakte hij nauwelijks. En dan komen al die andere botanici in beeld. Botanici is een te beperkte titel. Wetenschappers waren het vaak. De meeste hadden een studie gedaan, een medische studie of een studie natuurwetenschappen of iets dergelijks. Dit was gewoon in die tijd. Het specialisme botanici kwam later pas. Zij hebben de wereldzeeeën afgezeild naar andere continenten en daar plantenmateriaal verzameld

Linnaeus heeft dit materiaal lang niet allemaal gezien. Wel had hij intensief correspondentie met veel van deze botanici. Zo kwam zijn verzamelde werk Species Plantarum tot stand. Maar andere botanici publiceerde ook en hanteerde vaak ook het indelingssysteem en de nomenclatuur die Linnaeus had bedacht.

Andere botanici staan in de lijst omdat ze in een tijd leefde toen niet elke plant werd beschreven een boek publiceerde waarin wel een logische volgorde zat met beschreven planten. Of het gepubliceerde boek was zo baanbrekend dat tientallen jaren na het uitkomen ervan er nog steeds uit werd geciteerd.

Johann Jakob Bernhardi

Johann Jakob Bernhardi ( Erfurt , 1 september 1774 – Erfurt, 13 mei 1850) was een Duitse arts en botanicus.

Biografie

Johann J. Bernhardi studeerde geneeskunde en plantkunde aan de Universiteit van Erfurt en oefende na zijn afstuderen een tijdlang geneeskunde uit in zijn geboortestad. In 1799 werd hij benoemd tot directeur van de botanische tuin aan de Gartenstraße en in 1809 werd hij benoemd tot hoogleraar plantkunde, zoölogie, mineralogie en materia medica aan de universiteit. Hij was tot aan zijn dood in 1850 directeur van de botanische tuin en werd begraven in de centrale laan van deze botanische tuin.

Dankzij overnames en uitwisselingen met andere botanici heeft hij zijn hele leven een aanzienlijk herbarium van 60.000 planten samengesteld met exemplaren uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Na zijn dood bleef dit herbarium niet in Duitsland , maar dankzij de inspanningen van George Engelmann , die in 1857, kort na de dood van Bernhardi, het volledige herbarium voor een bedrag van 600 dollar kocht voor Henry Shaw , oprichter van de Botanische Tuin van Missouri in de VS vormt de kern van de collectie en het oorspronkelijke museum van deze Botanische Tuin (momenteel bevat het "Missouri Botanical Garden herbarium" meer dan 6,2 miljoen exemplaren en de bibliotheek meer dan 120.000 banden).

Eerbetooon

Johann J. Bernhardi bestudeerde en beschreef verschillende soorten orchideeën , waaronder Epipactis atrorubens . Hij beschreef een soort roos zonder doornen, Rosa × francofurtana , gevonden in de tuin van het huis van Johann Wolfgang von Goethe in Weimar . Het geslacht Bernhardia (familie Psilotaceae ) is naar hem vernoemd.

Hij was redacteur van de Thüringischen Gartenzeitung (Thüringer tuinkrant) en het Allgemeinen deutschen Gartenmagazin (Algemeen Duits tuintijdschrift). De verkeersader, Jacob-Bernhardi-Straße in Erfurt, is naar hem vernoemd.

Publicaties

  • Catalogus plantarum horti Erfurtensis , 1799
  • Systematisches Verzeichnis der Pflanzen, welche in der Gegend um Erfurt gefunden werden , 1800 - Systematische catalogus van planten die in de omgeving van Erfurt voorkomen
  • Anleitung zu Kenntnis der Pflanzen , 1804 - Botanische handleiding
  • Beobachtungen über Pflanzengefäße , 1805 - Waarnemingen met planters
  • Ueber den Begriff der Pflanzenart und seine Anwendung , 1835 - Over het concept van "soort" en de toepassing ervan

Inheemse flora

De volgende soorten die in Nederland voorkomen zijn door hem beschreven: 

Bronnen

Dit artikel is samengesteld uit meerdere Wikipagina's, andere websites en publicaties uit boeken e.d.

De gebruikte Wikipagina's zijn:

  • De Engelse Wikipagina over Bernhardi