Algemeen
Bermzuring is een zogenaamde hybride plant. Het is een kruising tussen Ridderzuring (Rumex obtusifolius) en Krulzuring (Rumex crispus). Er is over de verspreiding in Europa en de rest van de wereld nog niet zo veel bekend. In Nederland doet hij het prima. Het is dan ook een algemene plant. Maar waarom deze plant alleen in Nederland is waargenomen is mij onbekend.
Om toch een goed inzicht te krijgen in deze familie staat op het YouTube-kanaal van Floron een lezing over o.a. de Zuring-soorten (Rumex). Later in deze video staat een uitleg over het Duizendknoopgeslacht (Persicaria, Fallopia en Polychonum)
Bermzuring bloeit in Mei tot en met Oktober.
Er komen minstens 11 Zuring (Rumex) soorten in het wild voor in Nederland en bijna alle zijn algemeen dus een goede flora is zeker nodig:
- Bermzuring (Rumex crispus × obtusifolius) - Algemeen
- Bloedzuring (Rumex sanguineus) - Algemeen
- Geoorde zuring (Rumex thyrsiflorus) - Vrij zeldzaam
- Goudzuring (Rumex maritimus) - Algemeen
- Kluwenzuring (Rumex conglomeratus) - Algemeen
- Krulzuring (Rumex crispus) -Algemeen
- Moeraszuring (Rumex palustris) - Algemeen
- Ridderzuring (Rumex obtusifolius) - Algemeen
- Schapenzuring (Rumex acetosella) - Algemeen
- Veldzuring (Rumex acetosa) - Algemeen
- Waterzuring (Rumex hydrolapathum) - Algemeen
Verklaring Nederlandse naam
Hoe komt een Nederlandse naam tot stand?
Nederlandse plantennamen zijn te vinden op een standaardlijst opgesteld door FLORON en Naturalis. Nieuwe Nederlandse namen voor wilde planten worden niet zomaar gekozen. Een comité van Nederlandse en Vlaamse taxonomen beoordeelt de voorstellen. Zelf een voorstel voor een nieuwe naam doen, mag natuurlijk. Zeker als de nieuwe soort zelf is gevonden. Iedereen vanaf Nederlands sprekend België tot aan Friesland moet tenslotte weten dat het om dezelfde plant gaat.
Vaak hebben planten al een Nederlandse naam. Dat is bijvoorbeeld het geval bij soorten die al geruime tijd in België voorkwamen, en bij cultuurgewassen. Voor namen van cultuurgewassen wordt ook gebruik gemaakt van de Standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten van NAK tuinbouw.
De commissie voor Nederlandse Plantennamen bestaat uit de volgende disciplines:
- Naturalis biodeversity center, sectie Botanie, Leiden
- Nationale Plantentuin, Meise (België), 3 personen
- FLORON Nijmegen
Het woord Berm is puur ter onderscheid. De plant stelt geen specifieke eisen aan de grond en kan overal voorkomen.
Vroeger werd de plant vanwege deze smaak in het eten verwerkt. Sommige soorten zijn te zuur om te eten maar andere soorten worden gekweekt als bladgroente of voor het gebruik als kruid. Veel soorten zuring worden gebruikt als ingrediënt voor aromatische salades, kruidenkwark en kruidensoepen. Ze bevatten doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A en C. Zuring was ook zeer geschikt als voeding bij scheurbuik door die grote hoeveelheid vitamine C. De plant kan ook in boter worden gebakken. Als de zuring net als spinazie of snijbiet wordt gekookt, moet een geëmailleerde pan worden gebruikt. Potten van blank staal en aluminium kunnen namelijk reageren met het oxaalzuur en een metaalachtige nasmaak veroorzaken. Zuring had vroeger ook een grote medicinale waarde. Tegenwoordig is wetenschappelijk bewezen deze plant niet meer in het eten te verwerken.
Meer
Zie ook de wetenschappelijke verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Bermsurk
- English: ?
- Français: ?
- Deutsch: ?
- Espanõl: ?
- Italiano: ?
- Svenska: ?
- Norsk: ?
- Dansk: ?
Ecologie & Verspreiding
Ecologie
Bodem
Zonnige plaatsen op vochtige, voedselrijke, humeuze grond.
Groeiplaats
Bermen. grasland en humeuze ruigten.
Verspreiding
Nederland
Algemeen. Vrijwel alleen tussen de stamouders.
Vlaanderen
Plaatselijk vrij algemeen. Vrijwel alleen tussen de stamouders. In hetzelfde verspreidingsgebied als Krulzuring en Ridderzuring.
Wallonië
Vrij zeldzaam. Vrijwel alleen tussen de stamouders.
Wereld
De verspreiding is onvoldoende bekend.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreiding
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten