Donzige klit

Algemeen

De kans dat je deze plant verward met een andere Klis of Distel is niet zo groot. Er zijn maar twee andere veel voorkomende Klitten, de Grote klit (Arctium lappa) en de Kleine klit (Arctium minus). Deze twee hebben duidelijk niet de spinnenwebachtige wollige bloemhoofdjes. En een Distel heeft meestal een stekelachtig blad en de bladeren van de Klitsoorten zijn gaafrandig. Het is een zeldzame plant alhoewel de status op de Rode lijst niet bedreigd is. Waarom er een grote bloei concentratie is in noord-oost Groningen (zie verspreidingskaartje) is mij niet bekend. Hij bloeit in Juli, Augustus en September.

Er komen in Nederland maar 3 soorten Klit (Arctium) in het wild voor in Nederland:

Verklaring Nederlandse naam

De naam Klit is vanzelfsprekend. Door de stekelige bloemhoofdjes blijven deze overal aan klitten.

Donzig want de bloemhoofdjes zijn spinnenwebachtig behaard.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring.

Namen in andere talen

  • Frysk: Klitte
  • English: Woolly burdock
  • Français: Bardane tomenteuse
  • Deutsch: Filzige Klette
  • Espanõl: Bardana tomentosa
  • Italiano: Bardana lanuta
  • Svenska: Ullkardborre
  • Norsk:Ullborre
  • Dansk: Filtet Burre

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Woolly burdock. Woolly betekent "wollige". Burdock betekent "klit".

Voor de verspreiding van de Donzige klit in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Bardane tomenteuse. De herkomst van het woord Bardane heeft een onbekende oorsprong van betekenis. Het is de algemene Franse benaming voor een Klit-soort. Tomentosa is de Franse benaming voor de wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Filzige Klette. Filzige betekent "viltachtige". Klette betekent "klit".

De Spaanse naam is Bardana tomentosa. De herkomst van het woord Bardana heeft een onbekende oorsprong van betekenis. Het is de algemene Spaanse benaming voor een Klit-soort. Tomentosa is de Spaanse benaming voor de wetenschappelijke naam. 

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt,

De Italiaanse naam is Bardana lanuta. De herkomst van het woord Bardana heeft een onbekende oorsprong van betekenis. Het is de algemene Italiaanse benaming voor een Klit-soort. Tomentosa is de Italiaanse benaming voor de wetenschappelijke naam. Lunata betekent "wollig" betekent.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse naam is Ullkardborre. Dit woord bestaat uit twee delen. Ull betekent "wol". Kardborre komt van kardborrband wat "klittenband betekent.

Voor de verspreiding van Donzige klit in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Ullborre. Dit woord bestaat ook uit twee delen. Ull komt van Ullen wat "wollen" betekent. Boore komt van Borrelås dat "klittenband" betekent.

De Deense naam is Filtet Burre. Filtet betekent "vilt" en Burre betekent "klit".

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige plaatsen op vochtige, voedselrijke, met name stikstofrijke, kalkrijke en humusrijke kleigrond.

Groeiplaats
Bermen, omgewerkte grond, humeuze ruigten, bosranden, heggen, struwelen, waterkanten (langs rivieren), ruigten, ruderale plaatsen, boerenerven en bij toegangsdammen van bouwland.

Verspreiding

Nederland
Vrij zeldzaam in het oosten van Groningen en in het Gelderse rivierengebied. Elders zeer zeldzaam.

Vlaanderen
Zeer zeldzaam in het Brabants district en in het Maasgebied.

Wallonië
Zeldzaam tot zeer zeldzaam in het Maasgebied en in de zuidelijke Ardennen.

Wereld
West- en Midden-Azië en Midden- en Oost-Europa, westelijk tot in Nederland en België. Ingeburgerd op verspreide plaatsen elders op het noordelijk halfrond.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Donzige klit

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's