Algemeen
Zoals de boeken en internet al beschrijven is IJzerhard altijd bekend geweest om zijn helende eigenschappen. Dit komt natuurlijk ook terug in de wetenschappelijke naam, Verbena officinalis. Plinius zei al dat er voor de Romeinen geen kruid zo heilig als het iJzerhard. Er bestaan zoveel legendes over deze plant dat het teveel is om ze allemaal op te noemen.
Een opvallend kenmerk van IJzerhard is dat bij volgroeide exemplaren de stengel onderaan verhout. Sinds enige jaren zie ik ook een andere soort Ijzerhard. Het Stijf ijzerhard (Verbena bonariensis). En dat is niet zo gek want de plant is pas sinds 2000 te zien in Nederland. Ijzerhard (Verbena officinalis dus) bloeit in Juni tot en met de herfst.
Er komen minstens 3 soorten IJzerhard (Verbena) in het wild voor in Nederland:
- Blauw ijzerhard (Verbena hastata) - vrij zeldzaam/verwilderde tuinplant
- IJzerhard (Verbena officinalis) - algemeen
- Stijf ijzerhard (Verbena bonariensis) - algemeen/verwilderde tuinplant
Verklaring Nederlandse naam
Er zijn meerdere verklaringen:
- Het was in de oudheid een tover/offerplant en veelzijdig geneeskruid. Met zijn metaalachtige stengels had het een grote faam als heler van verwondingen met ijzeren wapens, vandaar de naam.
- De stengels van deze plant hebben een metaalachtige kleur, zodat je er met een metalen zeis moeilijk door kon komen.
- Door de kleur van de stengels dacht men dat je metaal nog harder kon maken m.b.v het sap van de stengels.
- Het kan een vertaling zijn uit het Duits, namelijk Isernkraut. Het woord Is (de eerste twee letters) betekend "hard/taai", wat iets zegt over de stengels van deze plant.
bootstrappanel Meer}
Zie ook de wetenschappelijke verklaring.