Kleverig kruiskruid

Algemeen

Kleverig kruiskruid doet zijn eer aan. De plant lijkt in eerste instantie op Klein kruiskruid (Senecio vulgaris) maar dan met lintbloemen, wellis waar niet zo goed ontwikkeld maar toch.. En het plantje, echt groot wordt hij niet, kleeft. Met uitzondering van de kroonbladen en vruchten zijn alle delen van de plant bezet met klierharen. Kleverig kruiskruid bloeit in Juni tot en met de herfst.

Verklaring Nederlandse naam

Nederlandse plantennamen zijn te vinden op een standaardlijst opgesteld door FLORON en Naturalis. Nieuwe Nederlandse namen voor wilde planten worden niet zomaar gekozen. Een comité van Nederlandse en Vlaamse taxonomen beoordeelt de voorstellen. Zelf een voorstel voor een nieuwe naam doen, mag natuurlijk. Zeker als de nieuwe soort zelf is gevonden. Iedereen vanaf Nederlands sprekend België tot aan Friesland moet tenslotte weten dat het om dezelfde plant gaat.

Vaak hebben planten al een Nederlandse naam. Dat is bijvoorbeeld het geval bij soorten die al geruime tijd in België voorkwamen, en bij cultuurgewassen. Voor namen van cultuurgewassen wordt ook gebruik gemaakt van de Standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten van NAK tuinbouw.

De commissie voor Nederlandse Plantennamen bestaat uit de volgende disciplines:

Bij de paragraaf Algemeen word de verklaring eigenlijk al gegeven. De plant is onderdeel van het Kruiskruid-geslacht (Senecio) en is bedekt met klierharen zodat hij kleverig aanvoelt.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk: Fetgat
  • English: Sticky groundsel/Stinking groundsel
  • Français: Séneçon visqueux
  • Deutsch: Klebriges Greiskraut
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Senecio vischioso
  • Svenska: Klibbkorsört
  • Norsk: Klistersvineblom
  • Dansk: Klæbrig Brandbæger

Verklaring Buitenlandse namen

Eigenlijk is de verklaring voor elke buitenlandse naam ongeveer gelijk, Kleverig kruiskruid. Soms in combinatie met de wetenschappelijke soms met de Nederlandse naam . Soms heet de plant in Engeland Stinking groundsel. Maar waar naar Kleverig kruiskruid ruikt is mij onbekend. Sommige delen van de naam worden uitgebreid uitgelegd bij een andere Senecio-soort, het Klein kruiskruid (Senecio vulgaris)

Voor de verspreiding van Kleverig kruiskruid in Engeland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Kleverig kruiskruid in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Kleverig kruiskruid in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, warme, open plaatsen (pionier) op droge tot matig vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure tot vaak kalkhoudende grond (grof zand, grind en andere stenige plaatsen).

Groeiplaats
Langs spoorwegen (spoorbermen), omgewerkte grond, bermen (verstoorde plaatsen), wegkanten, braakliggende grond, haventerreinen, industrieterreinen, mijnterreinen, parkeerterreinen, ruderale plaatsen, ruigten (voedselrijke ruigten), tussen straatstenen, rolsteenhellingen, puinhopen, bossen (stenige, open plekken in hellingbossen), kapvlakten, afgravingen (zandgroeven en grindgroeven), waterkanten (zandstrandjes langs grote rivieren) en zeeduinen (duinstruweel en kiezelstranden).

Verspreiding

Nederland
Plaatselijk vrij algemeen, maar vrij zeldzaam in het noordoosten van het land en in Zeeland.

Vlaanderen
Vrij algemeen. Het meest in stedelijke gebieden. Toegenomen.

Wallonië
Vrij algemeen.

Wereld
Zuidwest-Azië en Europa, behalve in de meest noordelijke en oostelijke delen. Ingeburgerd in Noord-Amerika.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Kleverig kruiskruid

Verspreiding Kleverig kruiskruid

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten