Algemeen
Slanke waterkers komt massaal voor in Nederland. Hij bloeit al in Mei tot en met September.
Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.
Er zijn minstens 5 soorten Waterkers (Rorippa) dus een goede flora biedt uitkomst. De volgende soorten komen voor in Nederland:
- Akkerkers (Rorippa sylvestris) - Algemeen
- Gele waterkers (Rorippa amphibia) - Algemeen
- Moeraskers (Rorippa palustris) - Algemeen
- Oostenrijkse kers (Rorippa austriaca) - Vrij zeldzaam
- Slanke waterkers (Rorippa microphylla/Nasturtium microphyllum) - Algemeen
- Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum/Nasturtium officinale) - Vrij zeldzaam
Verklaring Nederlandse naam
Waarschijnlijk dankt de plant zijn naam aan de slanke vruchten. Die zijn slanker/dunner dan die van Witte waterkers. Maar echt opvallend is dit niet. Het exacte verhaal staat op deze pagina van de site van floravannederland.nl
Veel planten hebben bij een deel van de Nederlandse naam de woorden Water/Moeras/Rivier gekregen. Al deze soorten kunnen dan juist daar voorkomen. Eigenlijk word hiermee gezegd dat de betreffende plant een (zeer) natte bodemsamenstelling nodig heeft. De naam dient ook vaak ter onderscheid van andere soorten.
Ten tweede de naam Kers die komt uit het oud Germaans. Het woord komt van Kresse/Kras wat een "lekkernij" betekent. De plant werd veel gegeten.
Meer
Zie ook de wetenschappelijke verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Bûtergers
- English: Narrow-fruited Water-cress
- Français: Cresson à petites feuilles
- Deutsch: Einreihige Brunnenkresse
- Espanõl: ?
- Italiano: Crescione tetraploid
- Svenska: Bäckfräne
- Norsk: Brun engelskkarse
- Dansk: Tyndskulpet Brøndkarse
Verklaring Buitenlandse namen
De Engelse naam is Narrow-fruited Water-cress. Dit betekent (vrij vertaald "slank vruchtbeginsel van de waterkers". In tegenstelling tot de Nederlandse naam is deze naam nog duidelijker. Het gaat hier dus niet om de totale plant maar om het vruchtbeginsel, vergeleken met die van de Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum/Nasturtium officinale).
De Franse naam is Cresson à petites feuilles. Dit betekent "kers met de kleine blaadjes". Een verwijzing naar de wetenschappelijke naam. De plant bezit inderdaad kleine bladeren in vergelijking met de bladeren van de verwante plant Nasturtium officinale (Witte waterkers)
De Duitse naam is Einreihige Brunnenkresse. Dit betekent "eenreiige bron-kers". Die ene rij zaden bij de Slanke waterkers klopt. Bij de Witte waterkers zijn dit er twee. Bron-kers is gewoon een mooi woord voor Waterkers.
De Spaanse naam is mij onbekend.
De Italiaanse naam is Crescione tetraploid. Wat dit woord exact betekend is mij onbekend.
Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.
De Zweedse naam is Bäckfräne. Bäck betekent "stromend water". Vergelijkend met Water of Bron. Fräne komt van Frän en betekent "scherp smakend/ruikend". Kennelijk is dit typisch een eigenschap voor deze soort vergeleken Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum/Nasturtium officinale)
De Noorse naam is Brun engelskkarse. Brun betekent "bron". Engelsk betekent "Engelse" en Karse betekent "kers". De Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum/Nasturtium officinale) heet in Noorwegen Grøn engelskkarse. Dus Engelskkarse is de Noorse benaming voor een Waterkers-soort. De wordt op grote schaal geteeld in Groot-Brittannië. Maar ook in Duitsland, de mediterrane landen en de Verenigde Staten. Kennelijk is Engeland het "oerland"
De Deense naam is Tyndskulpet Brøndkarse. Tynd betekent "slanke". Kulpet betekent waarschijnlijk de "vruchten" en Brøndkarse betekent "bron/water kers".
Ecologie & Verspreiding
Ecologie
Bodem
Zonnige plaatsen in ondiep, helder, matig voedselrijk tot voedselrijk, vrij kalkarm tot meestal kalkrijk, zoet of zwak brak, stilstaand tot meestal stromend water met een dikke modderlaag (zand, zavel en klei).
Groeiplaats
Water en waterkanten (beken, greppels, kwelsloten, poelen, rivieren, plassen, drinkpoelen en sloten), moerassen, zeeduinen (aan de duinrand), brongebieden en grasland (zeer nat grasland).
Verspreiding
Nederland
Vrij algemeen.
Vlaanderen
Vrij algemeen in de kuststreek. Elders vrij zeldzaam.
Wallonië
Vrij zeldzaam.
Wereld
West- en Midden-Europa en mogelijk ook in Azië, Afrika en Noord-Amerika.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Planten in het nieuws
Verspreiding lanke waterkers
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten