Vlas

Algemeen

Natuurlijk kennen we Vlas van de teelt van linnen. Dit wordt al 6000 jaar gedaan Op deze Wikipagina staat een heel uitgebreid verhaal. Wat ik niet wist is dat vlas ook werd verbouwd voor lijnzaadolie. De bloemen zijn meestal blauw maar wit komt ook voor. Naast het Geelhartje (Linum catharticum) en twee heel zeldzame soorten die niet eens een Nederlandse naam hebben zijn dit de enige Linum-soorten die in het wild voor komen in Nederland. Vlas bloeit in Juni en Juli.

Verklaring Nederlandse naam

 Volgens het Etmologisch woordenboek komt Vlas uit het Middel-Nederlands en betekent het "spinnen/vlassen op, of weven (weven, streven naar). Ik zie alleen het woord Vlas of een verbastering daarvan niet.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Namen in andere talen

  • English: Flax
  • Français: Lin cultivé
  • Deutsch: Saat-Lein
  • Espanõl: Linaza 
  • Italiano: Lino coltivato
  • Svenska: lin
  • Norsk: Dyrka lin
  • Dansk: Almindelig hør

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Flax. Dit betekent "vlas". De uitsleg staat bij de Nederlandse naam.

De Franse naam is Lin cultivé. Dit betekent "gecultiveerde linnen/vlas" doelend op het feit dat de plant word gebruikt voor productie doeleinden.

De Duitse naam is Saat-Lein. Dit betekent "lijnzaad". Deze naam geeft aan dat behalve de vezels ook het zaad nuttig is (bijv. lijnzaadolie).

De Spaanse naam is Linaza. Dit is de Spaanse benaming voor het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Lino coltivato. Dit is de Italiaanse benaming voor de Franse naam.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse en Noorse naam is nagenoeg gelijk, Lin/Dyrka lin. Dit betekent "linnen/geciltiveerde linnen".

De Deense naam is Almindelig hør. Dit betekent "algemene vlas/linnen", zoals de wetenschappelijke naam. Hør betekent ook "hoor", afgeleid van het Oudnoorse hörr en het Oudduitse haro. Waarom juist dit woord is onbelend.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Vlas

Verspreiding Vlas

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten