Algemeen
Tegenwoordig kent iedereen Kruipklokje. Was het vroeger echt een plantje om de tuin mee te versieren, tegenwoordig kom je in deze tijd, begin ongeveer 2000, Kruipklokje echt overal tegen. In relatief zeer korte tijd heeft dit plantje heel Nederland veroverd. Nou ja heel Nederland, het oosten is minder bezet. Al heb ik persoonlijk het idee dat veel mensen verschillende soorten op één hoop gooien. Er is o.a ook het Dalmatiëklokje. En zoals de laatste foto (die van het Dalmatiëklokje is) toont aan dat als je niet goed kijkt de fout in gaat. Er staat dus op de verspreidingsatlas.nl van Floron deze tabel in 3 delen (1, 2, 3). Handig om even te bekijken voordat uw de waarneming op waarnemingen.nl zet. Kruipklokje bloeit in Juni tot en met September.
- Breed klokje (Campanula latifolia) - zeldzaam
- Dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana) - vrij zeldzaam/invasief/verwilderde tuinplant
- Grasklokje (Campanula rotundifolia) - algemeen
- Karpatenklokje (Campanula carpatica) - zeldzaam/verwilderd
- Kluwenklokje (Campanula glomerata) - zeer zeldzaam
- Kruipklokje (Campanula poscharskyana) - algemeen/verwilderde tuinplant
- Mariëtte klokje (Campanula medium) - zeer zeldzaam/verwilderd
- Prachtklokje (Campanula persicifolia) - vrij zeldzaam/vaak ingezaaid
- Piramideklokje (Campanula pyramidalis) - zeer zeldzaam/invasief
- Rapunzelklokje (Campanula rapunculus) - vrij zeldzaam
- Ruig klokje (Campanula trachelium) - vrij zeldzaam
- Weideklokje (Campanula patula) - zeer zeldzaam/soms ingezaaid
Verklaring Wetenschappelijke naam
Hoe komt een wetenschappelijke naam tot stand?
Een wetenschappelijke naam word niet zomaar gegeven. Iedereen (wetenschappers, floristen, liefhebbers etc.) moet tenslotte weten dat het over dezelfde plant gaat. Botanische nomenclatuur is de formele naamgeving van planten. Deze wordt geregeld door de International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (ICN of ICNafp), een wetboek dat de wetenschappelijke namen van algen, schimmels en planten regelt.
Deze heet zo sinds het Internationaal Botanisch Congres in Melbourne in 2011, dat tot de naamswijziging besloot. Tot die tijd heette dit wetboek de International Code of Botanical Nomenclature (ICBN). In 1905 heeft het Internationaal Botanisch Congres van Wenen besloten om de publicatie van de eerste druk van Species plantarum te kiezen als het beginpunt van de moderne nomenclatuur voor planten. Dat betekent dat alle namen van vóór dit werk van Linnaeus niet meetellen, ook als die namen de vorm van een tweedelige naam hebben. Overige informatie staat op deze Wiki-pagina.
De officiële wetenschappelijke naam is Campanula poscharskyana Degen
De plant is vernoemd naar de Duitse botanicus Gustav Adolf Poscharsky (1832-1915), inspecteur van de botanische tuin te Dresden en de grondlegger van de botanische tuin Schellerhau te Altenberg (Saksen).
Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit Degen.
Dit staat voor Árpád von Degen (31 maart 1866 - 30 maart 1934). Hij was een Hongaarse bioloog en botanicus wiens activiteiten geworteld waren in theoretische principes en wetenschappelijke botanie. Dr. Degen reisde door verschillende delen van Europa , de Balkan en Klein-Azië en was de eerste botanicus die een diepgaande studie deed van de flora van Velebit (Kroatië) , waarbij hij ongeveer 2.200 soorten wilde planten vastlegde. Hij beschreef ook verschillende nieuwe soorten uit Albanië tussen de jaren 1895 en 1897. Hij had contacten met de Bulgaarse tsaar Ferdinand en bereidde het project voor voor de oprichting van het eerste herbarium in het Natuurhistorisch Museum in Sofia. Vanaf 1927 hoogleraar plantkunde aan de Universiteit van Boedapest en lid van de Hongaarse Academie van Wetenschappen . Hij overleed op 30 maart 1934 in Boedapest. In 1908 beschreef hij Campanula poscharskyana in de publicatie Magyar Botanikai Lapok.
Meer
Zie ook de Nederlandse verklaring
Namen in andere talen
- Frysk: Muorreklokje
- English: Trailing Bellflower
- Français: Campanule de Poscharsky
- Deutsch: Kriechende Glockenblume
- Espanõl: ?
- Italiano: Campanula della Serbia
- Svenska: Stjärnklocka
- Norsk: Campanula poscharskyana
- Dansk: Stjerne-Klokke
Verklaring Buitenlandse namen
In alle landen heeft het Kruipklokje min of meer dezelfde naam of de wetenschappelijke naam. Ik kan mij niet voorstellen dat dit plantje alleen in Nederland zo'n opmars maakt. Dus neem ik aan dat in veel landen de verspreiding nog niet in kaart is gebracht.
Voor de verspreiding van Kruipklokje in Engeland zie deze kaart.
Voor de verspreiding van Kruipklokje in Duitsland zie deze kaart.
Voor de verspreiding van Kruipklokje in Zweden is nog onbekend.
Ecologie & Verspreiding
Kruipklokje heeft in hoog tempo bezit genomen van de binnensteden in Nederland. In slechts enkele jaren groeide zij uit van tuinplant tot echte stadsplant. In veel steden is de plant nu op straat te vinden, vooral op en langs tuinmuurtjes en gevels. Zij groeit overal, in buitenwijken, in naoorlogse stadsgebieden en in stadscentra. In de binnensteden groeit Kruipklokje aan de straatkant, op en rond trapportalen, in oude binnentuinen, in hofjes en op grachtenmuren. Kruipklokje groeit op zonnige en beschaduwde, vochtige bodem. De verspreiding vindt plaats door zaad en vegetatief vanuit wortelstokken, waardoor ze vanuit haar standplaats sterk kan uitbreiden. Momenteel is de soort ingeburgerd in stedelijk gebied. Kruipklokje is pas in de jaren dertig in cultuur genomen, maar tegenwoordig hoort het tot de meest gekweekte klokjes. Zij komt oorspronkelijk uit de Dinarische Alpen in Kroatië. Als bergplant kan zij slecht tegen hete zomers. Kruipklokje kan verward worden met Dalmatiëklokje.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreiding Kruipklokje
FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten