Calystegia soldanella 060524wb


Algemeen

Als je het Floron verspreidingskaartje moet geloven zou deze plant langs de gehele Nederlandse kust voorkomen. Maar niets is minder waar. Zeewinde staat te boek als zeldzaam. Kennelijk is er meer nodig dan duingrond en zeewater. Zeewinde bloeit in Mei tot en met September.

Er komen minstens drie soorten Windes voor in Nederland:

 • Akkerwinde (Convolvulus arvensis) - algemeen
 • Haagwinde (Calystegia sepium/Convolvulus sepium) - algemeen
 • Zeewinde (Convolvulus soldanella/Calystegia soldanella) - zeldzaam

Verklaring wetenschappelijke naam

Concolvulus stamt af van convolvere (Latijn) en betekend "tezamen wikkelen". Dit slaat natuurlijk op het klimgedrag van deze plant.

Calystegia is afgeleid van Kalix (Grieks) en betekent "kelk". Stegia, komt van Stege (Grieks) en betekent "bedekking of dak", wat betrekking heeft op de schutbladen die bij haagwinde de kelk bedekken.

De naam Soldanella dateert uit de 16e eeuw en komt van het Italiaanse Soldo dat een "soort munt" was. Het woord komt van origine van het middeleeuwse Latijnse Solidus (van het Latijnse woord voor Solide) wat een Romeinse gouden munt was. Misschien komt het woord Soldij hier ook vandaan. Soldanella is een verkleinwoord van soldo ; het betekent kleine munten. Verwijzend naar de kleine "ronde" stengelbladeren?

Namen in andere talen

 • English: Sea Bindweed
 • Français: Liseron des dunes
 • Deutsch: Strand-Zaunwinde
 • Espanõl: Convolvulus soldanella
 • Italiano: Convolvolo soldanella
 • Svenska: Strandvinda
 • Norsk: Blankvindel
 • Dansk: ?

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is

De Franse naam is

De Duitse naam is

De Spaanse naam is

De Italiaanse naam is

De Zweedse naam is

De Noorse naam is

De Deense naam is

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, open plaatsen op matig voedselrijke, brakke, droge, stuivende grond, vooral op plekken waar vloedmerk onder het duinzand ligt. Goed bestand tegen incidentele overspoeling door zout water (duinzand en stenige plaatsen).

Groeiplaats
Zeeduinen (stuivende helmduinen in de zeereep, zandstranden, zandige vloedmerken, rolsteenstranden, in de buurt van badplaatsen, soms tussen Duindoorn of lage Zwarte dennetjes, op zandheuveltjes en op lage duinkopjes op strandvlakten) en zeedijken (vloedmerkheuveltjes in dijkhoeken).

Verspreiding

Nederland
Zeldzaam in het kustgebied.

Vlaanderen
Zeer zeldzaam in het kustgebied, maar plaatselijk vrij algemeen..

Wallonië
Niet in Wallonië.

Wereld
Oorspronkelijk een plant van de zeekusten van Noord-Afrika en Zuid- en West-Europa, noordelijk tot in Schotland en Denemarken. Nu langs zeekusten in gebieden met een gematigd klimaat, verspreid over alle werelddelen.

Meer

Zie ook de wetenschappelijke verklaring

Verspreiding Convolvulus soldanella/Calystegia soldanella

 Verspreiding Zeewinde

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten