Algemeen
De zeer mooie vruchten (zie foto's) hebben haakvormige gekromde naalden De Nederlandse naam Nagelkruid heeft hier overigens niets mee te maken) die gemakkelijk blijven haken in de vacht van een dier of aan de kleding van mensen. Op deze manier verspreidt de plant zich prima. Geel nagelkruid bloeit vanaf Mei tot en met Juli.
Er komen in Nederland minstens 3 soorten Nagelkruid (Geum) voor:
- Geel nagelkruid (Geum urbanum) (Geum urbanum) - algemeen
- Groot nagelkruid (Geum macrophyllum) - algemeen maar exoot (zie dit artikel)
- Knikkend nagelkruid (Geum rivale) - zeer zeldzaam maar vaak ingezaaid
Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.
Verklaring Wetenschappelijke naam
De officiële wetenschappelijke naam is Geum urbanum L.
Geum is afgeleid van Geuein (Grieks) en betekent "proeven/genieten van". Dit in verband met de aromatische wortelstok van de plant. De wortelstok van deze plant ruikt naar kruidnagelen. Volgens de Wikipagina van deze plant bevat de wortel Eugenol. Dit is een desinfecterende, plaatselijk pijnstillende stof die ook in kruidnagels voorkomt. In grote hoeveelheden kan gebruik van Eugenol gevaarlijk zijn. Hiernaast bevat de plant etherische oliën, bitterstof, tannine, het glycoside geïne, en leucoanthocyaninen. Gedroogde wortels en verse, voor de bloei geplukte bladeren van de plant werden vroeger als aftreksel gebruikt tegen maag- en darmstoornissen, diarree, en tegen ontsteking.
Urbanum komt van Urba (Latijn) en betekent "stad", wat wil zeggen dat de plant groeit waar mensen wonen.
Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus.
{/bootstrappanel Meer}
Zie ook de Nederlandse verklaring.