Linum usitatissimum

Algemeen

Natuurlijk kennen we Vlas van de teelt van linnen. Dit wordt al 6000 jaar gedaan Op deze Wikipagina staat een heel uitgebreid verhaal. Wat ik niet wist is dat vlas ook werd verbouwd voor lijnzaadolie. De bloemen zijn meestal blauw maar wit komt ook voor. Naast het Geelhartje (Linum catharticum) en twee heel zeldzame soorten die niet eens een Nederlandse naam hebben zijn dit de enige Linum-soorten die in het wild voor komen in Nederland. Vlas bloeit in Juni en Juli.

Verklaring wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Linum usitatissimum L.

Linum is Latijn en betekent "vlas/linnen".

Usitatissimum is Latijn. Het is een z.g.n. superlatief en betekend "meest gebruikte". Dit geeft aan dat deze soort Vlas het meest gebruikt werd voor al die toepassingen. Het is een van de vele soorten Linum die er wereldwijd zijn (meer dan 200 geregistreerde soorten).

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij Linum usitatissimum in de publicatie Species Plantarum.

     

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • English: Flax
  • Français: Lin cultivé
  • Deutsch: Saat-Lein
  • Espanõl: linaza 
  • Italiano: Lino coltivato
  • Svenska: lin
  • Norsk: Dyrka lin
  • Dansk: Almindelig hør

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Flax. Dit betekent "vlas". De uitleg staat bij de Nederlandse naam.

De Franse naam is Lin cultivé. Dit betekent "gecultiveerde linnen/vlas" doelend op het feit dat de plant word gebruikt voor productie doeleinden.

De Duitse naam is Saat-Lein. Dit betekent "lijnzaad". Deze naam geeft aan dat behalve de vezels ook het zaad nuttig is (bijv. lijnzaadolie).

De Spaanse naam is Linaza. Dit is de Spaanse benaming voor het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Lino coltivato. Dit is de Italiaanse benaming voor de Franse naam.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse en Noorse naam is nagenoeg gelijk, Lin/Dyrka lin. Dit betekent "linnen/geciltiveerde linnen".

De Deense naam is Almindelig hør. Dit betekent "algemene vlas/linnen", zoals de wetenschappelijke naam. Hør betekent ook "hoor", afgeleid van het Oudnoorse hörr en het Oudduitse haro. Waarom juist dit woord is onbelend.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Linum usitatissimum

Verspreiding Vlas

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten