Malva moschata

Algemeen

Vroeger stond Malva bekend als een kruid dat erg handig was om te genezen tegen vele kwalen. Het stond bekend als Herba omniumorbium, wat zoiets betekent als "het kruid voor allerlei ziekten. Reeds Plinius vertelde dat een beker van het sap uit de planten getrokken alle ziekten uit het lichaam houdt. Persoonlijk vind ik de zaaddozen van deze plant het meest opvallen. Aan de vele gele stippen op het Floron verspreidingskaartje te zien wordt deze plant veelvuldig ingezaaid, en het is een populaire tuinplant die vaak "ontsnapt". Muskuskaasjeskruid lijkt veel op het Vijfdelig kaasjeskruid (Malva alcea). Gelukkig word dit prima uitgelegd in de tabel van het forum van waarnemingen.nl. Muskuskaasjeskruid bloeit in Juli tot en met de September.

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Er komen in minstens 7 soorten Kaasjeskruid (Malva) in Nederland in het wild voor: 

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Malva moschata L.

Er zijn drie verklaringen voor Malva:

 • Malva is afgeleid van Moloche/Malacha/Molkos (Grieks) en betekent "week/verzachten". De plant werd vanwege haar slijmerige sap weekmaker/verzachter.
 • Malva is afgeleid van Malluah (Hebreeuws!!) en betekent "saladeachtige groente", wat duidt op het gebruik van deze plant in het eten.
 • Malva komt van het Franse woord Mauve wat "rozeviolet" betekent naar de kleur van de kroonbladeren.

Moschata is Latijn en betekent "muskus". De geur waar de plant een beetje naar ruikt.

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij Malva moschata in de publicatie Species Plantarum.

     

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

 • Frysk: Sinteklaasblom
 • English: Musk-mallow
 • Français: Mauve musquée
 • Deutsch: Moschus-Malve
 • Espanõl: Flor de malva
 • Italiano: Malva moscata
 • Svenska: Myskmalva
 • Norsk: Moskuskattost
 • Dansk: Moskuskatost

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Musk-mallow. De plant (bloem) ruikt ligt naar muskus. Mallow is afgeleid van het Oud Engelse "malwe" wat weer geïmporteerd werd uit het Latijnse "malva". Ook kan het van het vroegere Griekse woord μαλάχη (malakhē) wat "mallow" betekent er mee te maken hebben. Beide termen zijn trouwens van Mediterraanse afkomst bedoeld voor een groep planten (Lavatera) die later zijn ingedeeld tot de Malva familie.

De Franse naam is Mauve musquée. Dit betekent letterlijk "paarse muskusachtige". Dit dekt de lading prima.

De Duitse naam is Moschus-Malve. Dit is de Duitse benaming van de muskusgeur en het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam.

De Spaanse naam is mij onbekend.

In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam, de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan). Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Italiaanse naam is Malva moscata. Dit is de Italiaanse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.

De Zweedse naam is Myskmalva. Dit betekent "muskus Malva", net als diverse andere buitenlandse namen.

De Noorse en Deense naam is min of meer gelijk Moskuskattost/Moskuskatost. Dit betekent letterlijk "muskus kat-kaas". Muskus is weer de geur van de plant. Met Kat-kaas wordt bedoeld dat het een soort "nepkaas" is. Natuurlijk worden hiermee bedoeld dat de vruchtdozen op kazen lijken (zie de verklaring bij de Nederlandse naam) maar het dus niet zijn. 

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige of licht beschaduwde, vaak iets open plaatsen op droge tot matig vochtige, voedselrijke, grazige grond (zand, leem, zavel, klei en soms op stenige plaatsen).

Groeiplaats
Bermen, grasland, heggen (voedselrijke zomen), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), ruderale plaatsen, braakliggende grond, zeeduinen en ruigten. Vaak in de buurt van bebouwing.

Verspreiding

Nederland
Plaatselijk vrij algemeen.

Vlaanderen
Vrij zeldzaam. Toegenomen.

Wallonië
Plaatselijk algemeen ten zuiden van de Samber en de Maas. Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam.

Wereld
In Noord-Afrika en Zuid-, Midden- en West-Europa. Ingeburgerd in Noordwest-Europa, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Planten in het nieuws

Geen Kaasjeskruid maar toch familie.

Verspreiding Malva moschata

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten