Malva sylvestris var. mauritiana

Algemeen

Een soort die niet mag ontbreken is het Donker kaasjeskruid. Niet om zijn populariteit maar omdat deze soort erg nieuw is Nu (2021) wordt deze soort niet of nauwelijks beschreven. Er is nog niet eens een Wiki-pagina van! Het is een donkerkleurige cultuur variant van de inheemse (een soort die hier van origine voorkomt) Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Eigenlijk wel gek want volgens het Floron verspreidingskaartje wordt de soort algemeen waargenomen. In de Heukels' Flora van Nederland, 24e ed. blz. 459 staan een paar verschillen beschreven. Net als het Groot kaasjeskruid bloeit het Donkere kaasjeskruid Juni tot en met de herfst.

Er komen in minstens 7 soorten Kaasjeskruid (Malva) in Nederland in het wild voor: 

Ook de plant Heemst (Althaea officinalis) lijkt veel op diverse Malva soorten. Heemst maakt wel deel uit van de Malvafamilie maar is een andere soort, een Athaea-soort.

Verklaring wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Malva sylvestris var. mauritiana (L.) Boiss.

Er zijn drie verklaringen voor Malva:

  1. Malva is afgeleid van Moloche/Malacha/Molkos (Grieks) en betekent "week/verzachten". De plant werd vanwege haar slijmerige sap weekmaker/verzachter.
  2. Malva is afgeleid van Malluah (Hebreeuws!!) en betekent "saladeachtige groente", wat duidt op het gebruik van deze plant in het eten.
  3. Malva komt van het Franse woord Mauve wat "rozeviolet" betekent naar de kleur van de kroonbladeren.

Sylvestris (Latijn) betekent "bosachtig, met hout begroeid". Dit verwijst naar de voorkeursplek om te groeien bij deze plant. Alhoewel de plant in Nederland vaker voorkomt langs bijv. de berm i.p.v. het bos, maar wel als voorkeur in de schaduw.

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit (L.) Boiss.

L. staat voor Carl Linnaeus. In 1753 beschreef hij Malva sylvestris var. mauritiana voor het eerst in zijn publicatie Species Plantarum.

     

Boiss. staat voor Pierre Edmond Boissier (25 mei 1810 - 25 september 1885) was een Zwitsers botanicus, ontdekkingsreiziger en wiskundige. Zijn wandelingen in de Juraen de Alpen legden de basis van zijn enthousiasme voor latere verkenning en avontuur. Het plantengeslacht Boissiera Hochst . ex -steud. uit de grasfamilie (Poaceae) en het tijdschrift Boissiera zijn naar hem vernoemd. In 1867 beschreef hij Malva sylvestris var. mauritiana voor het eerst in de publicatie Flora Orientalis.

     

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • English: ?
  • Français:?
  • Deutsch: Mauretanische Malve
  • Espanõl: ?
  • Italiano: ?
  • Svenska: Stor rödmalva
  • Norsk: ?
  • Dansk: ?

Verklaring Buitenlandse namen

In veel landen wordt deze soort nog niet beschreven dus is de naam natuurlijk ook onbekend. Alleen in Duitsland en Zweden is deze plant benoemd. In Duitsland heet hij Mauretanische Malve. Mauretanië is een streek in West-Afrika waar de plant misschien vandaan kwam (nergens gelezen). Malva is het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam. In Zweden heet deze plant Stor rödmalva. Stor betekent "groot". Het is een flinke plant maar niet groter dan andere sororten Malvaceae dus zal dit woordje Stor puur ter onderscheid zijn. Rödmalva is de Zweedse naam voor Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Donker kaasjeskruid is een cultuurvariant van Groot kaasjeskruid.

Voor de verspreiding van Donker kaasjeskruid in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Donker kaasjeskruid in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Dit is nog niet beschreven in de verspreidingsatlas van Floron.

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Malva sylvestris var. mauritiana

Verspreiding Donker kaasjeskruid

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten