Malva sylvestris var. mauritiana

Algemeen

Een soort die niet mag ontbreken is het Donker kaasjeskruid. Niet om zijn populariteit maar omdat deze soort erg nieuw is Nu (2021) wordt deze soort niet of nauwelijks beschreven. Er is nog niet eens een Wiki-pagina van! Het is een donkerkleurige cultuur variant van de inheemse (een soort die hier van origine voorkomt) Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Eigenlijk wel gek want volgens het Floron verspreidingskaartje wordt de soort algemeen waargenomen. In de Heukels' Flora van Nederland, 24e ed. blz. 459 staan een paar verschillen beschreven. Net als het Groot kaasjeskruid bloeit het Donkere kaasjeskruid Juni tot en met de herfst.

Er komen in minstens 7 soorten Kaasjeskruid (Malva) in Nederland in het wild voor: 

Ook de plant Heemst (Althaea officinalis) lijkt veel op diverse Malva soorten. Heemst maakt wel deel uit van de Malvafamilie maar is een andere soort, een Athaea.

Verklaring wetenschappelijke naam

Er zijn drie verklaringen voor Malva:

 1. Malva is afgeleid van Moloche/Malacha/Molkos (Grieks) en betekent "week/verzachten". De plant werd vanwege haar slijmerige sap weekmaker/verzachter.
 2. Malva is afgeleid van Malluah (Hebreeuws!!) en betekent "saladeachtige groente", wat duidt op het gebruik van deze plant in het eten.
 3. Malva komt van het Franse woord Mauve wat "rozeviolet" betekent naar de kleur van de kroonbladeren.

Sylvestris (Latijn) betekent "bosachtig, met hout begroeid". Dit verwijst naar de voorkeursplek om te groeien bij deze plant. Alhoewel de plant in Nederland vaker voorkomt langs bijv. de berm i.p.v. het bos, maar wel als voorkeur in de schaduw.

Namen in andere talen

 • English: ?
 • Français:?
 • Deutsch: Mauretanische Malve
 • Espanõl: ?
 • Italiano: ?
 • Svenska: Stor rödmalva
 • Norsk: ?
 • Dansk: ?

Verklaring Buitenlandse namen

In veel landen wordt deze soort nog niet beschreven dus is de naam natuurlijk ook onbekend. Alleen in Duitsland en Zweden is deze plant benoemd. In Duitsland heet hij Mauretanische Malve. Mauretanië is een streek in West-Afrika waar de plant misschien vandaan kwam (nergens gelezen). Malva is het eerste gedeelte van de wetenschappelijke naam. In Zweden heet deze plant Stor rödmalva. Stor betekent "groot". Het is een flinke plant. Rødmalva is de Zweedse naam voor Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris). Donker kaasjeskruid is een cultuurvariant van Groot kaasjeskruid.

 

Ecologie & Verspreiding

Dit is nog niet beschreven in de vespreidingsatlas van Floron.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Verspreiding Malva sylvestris var. mauritiana

Verspreiding Donker kaasjeskruid

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten