Matricaria discoidea

Algemeen

Deze Kamille ruikt naast de Echte kamille (Matricaria chamomilla) erg sterk. Dit komt omdat deze deze soort etherische oliën heeft in alle delen van de plant. Maar net iets meer in de zaden. Dit maakt ze iets plakkerig zodat ze makkelijk blijven plakken aan je sokken e.d. en aan de vacht van een dier. Ook overleeft het zaad prima in het darmkanaal van een dier. Daarom is Echte kamille ook een echte tredplant. De plant is afkomstig van Noord-oost Azië en heeft zich hier meer dan honderd jaar geleden gevestigd. Hij bloeit vanaf Juni tot en met de herfst.

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Verklaring wetenschappelijke naam

De naam Matricaria heeft twee verklaringen:

  1. Matricaria komt van Matrix (Latijn) en zou betekenen "baarmoeder". Dit vanwege de vroegere toepassing bij een onregelmatige menstruatie.
  2. Matricaria is afgeleid van de woorden Mater(Latijn) wat "moeder" betekent en Caria (Latijns) wat "zorg", wat ook weer verwijst naar "vrouwenziektes".

Disoidea is afgeleid van Discus (Latijn) en betekent natuurlijk "werpschijf" wat betrekking heeft op de vorm van de bloemen.

Namen in andere talen

  • English: Pineapple Weed
  • Français: Matricaire discoïde
  • Deutsch: Strahlenlose Kamille
  • Espanõl:
  • Italiano: Camomilla falsa
  • Svenska: Gatkamomil
  • Norsk: Tunbalderbrå
  • Dansk: Skive-Kamille

verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Pineapple Weed. Dit betekent "ananaskruid". De bloemen (zonder straalbloemen) zien er uit als een miniananas en ruiken hier ook naar. De geur wordt besproken bij de Nederlandse naam.

Voor de verspreiding van Matricaria discoidea in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Matricaire discoïde. Dit is de Franse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Strahlenlose Kamille. Dit betekent "straalloze kamille". Het is inderdaad een composiet, Kamille maakt onderdeel uit van de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae: beide botanische namen zijn toegestaan), met alleen maar buisbloemen.

De Italiaanse naam is Camomilla falsa. Dit betekent natuurlijk "valse kamille". Voor Nederlanders is dit een verwarrende naam want er bestaat ook een Valse kamille  (Anthemis arvensis) maar die heet in Italië Antemide arvense. Dus dus de falsa van Camomilla falsa is puur ter onderscheid. Ik neem aan dat er wordt bedoelt dat deze plant niet echt lijkt op wat je van een Kamille verwacht (witte straalbloemen met een geel hartje).  Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. De hier genoemde naam kan ook nog varianten hebben.

De Zweedse naam is Gatkamomil. Dit betekent "straat kamille". Het woord Gat komt van Gata en betekent "straat". De Noorse naam hier onder begint met Tun. Hier wordt waarschijnlijk het zelfde mee bedoeld (een loze ruimte tussen twee boerderijen/landhuizen). Het is dus een Kamille die vaak te vinden is op deze plekken. Kamomille is de Zweedse benaming voor het tweede deel van de wetenschappelijke naam van Echte kamille.

Voor de verspreiding van Matricaria discoidea in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Tunbalderbrå. Een andere wetenschappelijke naam voor een Kamillesoort in Noorwegen is trouwens Tripleurospermum of Matricaria perforata (Schijfkamille). Tun betekent "tuin" (zie de Zweedse naam). Balderbrå betekent "de wenkbrauw van de god Balder". Alle Kamille soorten heten Balderbrå in Noorwegen. Het komt uit het mythologische Noorse boek de Edda. En speciaal deze zin "Een zeker kruid welke zo wit is als de wenkbrauw van Balder, van alle grassen is het het witste, En daarbij kunt u zijn rechtvaardigheid beoordeelen, zowel in haar als in lichaam. 

De Deense naam is Skive-Kamille. Dit is de Deense benaming van de Nederlandse naam.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, open plaatsen (tredplant) op droge tot vochtige, voedselrijke, betreden of omgewerkte grond (op de meeste grondsoorten).

Groeiplaats
Wegranden, op paden, karrensporen, tussen straatstenen, parkeerplaatsen, ingangen van recreatieterreinen, waterkanten (veedrinkplaatsen), ruigten, grasland (speelvelden en weilandingangen), ruderale plaatsen, hondenuitlaatplaatsen en akkers (zware grond).

Verspreiding

Nederland
Zeer algemeen. Voor het eerst gevonden omstreeks 1900.

Vlaanderen
Zeer algemeen. Met zekerheid voor het eerst gevonden in 1893, mogelijk ook al in 1874.

Wallonië
Zeer algemeen.

Wereld
Oorspronkelijk uit de kuststreken van Noordoost-Azië en noordwestelijk Noord-Amerika. In Europa voor het eerst gevonden in 1840 in Zweden. Tegenwoordig in een groot deel van de gematigde en de koelere streken op het noordelijk halfrond, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland en zuidelijk Zuid-Amerika.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Matricaria discoidea

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's