Matricaria chamomilla

Algemeen

Iedereen kent natuurlijk de geur van Kamille, vooral als je de bloemen tussen de vingers wrijft. Deze geur wordt veroorzaakt door een etherische olie die zij bevat. Deze  geur is onder andere een goed kenmerk om de plant te onderscheiden van Reukloze kamille (Matricaria maritima) en Stinkende kamille (Anthemis cotula). Deze laatste behoort trouwens tot de Schutkamille (Anthemis). Een duidelijk verschil tussen Matricaria en Anthemis is in elke goede flora te vinden. Vroeger werd zij veel als medicijn gebruikt. Echte Kamille komt overal voor in Nederland en bloeit vanaf Mei tot in de herfst

Er komen in Nederland minstens 6 soorten "kamille" voor:

 • Echte kamille (Matricaria chamomilla) - algemeen
 • Gele kamille (Anthemis tinctoria) - vrij zeldzaam maar vaak ingezaaid
 • Reukloze kamille (Tripleurospermum maritimum ) - algemeen
 • Schijfkamille (Matricaria discoidea) - algemeen
 • Stinkende kamille (Anthemis cotula) - zeldzaam
 • Valse kamille (Anthemis arvensis) - vrij zelszaam

De naam "kamille" is zo geschreven omdat niet elke Kamille tot de zelfde soort behoort. Wel maken allemaal onderdeel uit van de Composietenfamilie (Asteraceae)

Op de website van Flora van Nederland is een Videodeterminatie van deze plant te zien.

Verklaring

De naam Matricaria heeft twee verklaringen:

 1. Matricaria komt van Matrix (Latijn) en zou betekenen "baarmoeder". Dit vanwege de vroegere toepassing bij een onregelmatige menstruatie.
 2. Matricaria is afgeleid van de woorden Mater (Latijn) wat "moeder" betekent en Caria (Latijn) wat "zorg", wat ook weer verwijst naar "vrouwenziektes".

De naam Chamonilla is Grieks en betekent "grondappel" wat verwijst naar de appelgeur. In Spanje wordt Echte Kamille gebruikt bij de bereiding van een sherry die "appeltje" genoemd wordt. Dit is tevens de Spaanse naam voor de Kamille.

Namen in andere talen

 • English: German chamomile
 • Français: Camomille allemande
 • Deutsch: Echte Kamille
 • Espanõl: Manzanilla de Castilla, Camomila
 • Italiano: Camomilla comune 
 • Svenska: Kamomill
 • Norsk: Kamomilleblom
 • Dansk: Vellugtende Kamille

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is German chamomile. German betekent "Duitse". Chamomile word uitgelegd bij de tweede wetenschappelijke naam. Waarom deze naam is mij niet bekend.

Voor de verspreiding van Matricaria chamomilla in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Camomille allemande. Camomille de Franse benaming voor de tweede wetenschappelijke naam. Allemande betekent "Duitse".

De Duitse naam is Echte kamille. Net zoals de Nederlandse naam.

De Spaanse naam is Manzanilla de Castilla: Manzanilla betekent "kamille". Castilla was een landstreek in Spanje in de 15e eeuw. Uit deze streek is Echte kamille afkomstig.

De Italiaanse naam is Camomilla comune. Camomilla is de Italiaanse benaming voor het tweede gedeelte van de wetenschappelijke naam. Comune betekent "gewoon". Dit is ter onderscheid van de andere soorten Kamille. Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. De hier genoemde naam kan ook nog varianten hebben.

De Zweedse naam is Kamomill: Deze is gelijk aan de Nederlandse naam.

Voor de verspreiding van Matricaria chamomilla in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Kamomilleblom: Dit betekent "kamillebloem"

De Deense naam is Vellugtende Kamille: Vellugtende betekent "geurende" en Kamille weer "kamille".

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op droge tot vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke, min of meer humeuze, omgewerkte, zwak zure tot kalkrijke grond (rivierklei, zeeklei, leem, löss, mergel, en zand).

Groeiplaats
Akkers, braakliggende grond, dijken, wegranden, bermen (nieuw aangelegd), tuinen, plantsoenen, ruderale plaatsen, stortterreinen, afgravingen (zandgroeven), plantsoenen, zeeduinen en zoutsteppen.

Verspreiding

Nederland
Algemeen.

Vlaanderen
Algemeen.

Wallonië
Algemeen, maar zeldzaam in de Ardennen.

Wereld
Oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Nu in alle gebieden met een gematigd klimaat op het noordelijk halfrond, maar ook in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Matricaria chamomilla

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten