Unidentified mentha, Maramures


Algemeen

Meestal als je deze plant waarneemt is het een verwilderd exemplaar. Aarmunt is niet inheems (groeit hier niet van origine) maar is in de loop der jaren ingeburgerd en komt uit Midden- en Zuid Europa. De plant wordt o.a. veelvuldig gebruikt bij de bereiding van muntthee. Deze plant kennen wij ook heel goed want de typische pepermunt (Mentha ×piperata) smaak/geur is ontstaan uit een kruising van de Watermunt Watermunt (Mentha aquatica) met de Aarmunt. Muntsoorten zijn vaak moeilijk uit elkaar te halen. Deze tabel van waarnemingen.nl laat de verschillen/overeenkomsten zijn van o.a Witte-, Herts- en Aarmunt en enkele kruisingen zien.

Er komen minstens 6 soorten Munt (Mentha) in het wild voor in Nederland:

 • Akkermunt (Mentha arvensis) - Algemeen
 • Aarmunt  (Mentha spicata) - Vrij zeldzaam/Verwilderd
 • Hertsmunt  (Mentha longifolia) - Vrij zeldzaam
 • Polei  (Mentha pulegium) - Zeldzaam
 • Watermunt  (Mentha aquatica) - Algemeen
 • Witte munt (Mentha suaveolens) - Zeldzaam

Verklaring wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Mentha spicata L.

Er zijn twee verklaringen voor het woord Mentha:

 1. De naam Mentha komt uit een sage van Ovidius. De sage luidt dat de dochter van de watergod Cocytus, Menthe (of Minthe) geheten, door Hades, god van de onderwereld, bemind werd. Door de jaloerse echtgenote (Persephone) van Hades werd zij in een plant veranderd.
  De naam Mentha komt van Minthos (Grieks) en betekent "iets riekend", wat natuurlijk duidt op de geur van deze plant.
 2. Spicata komt uit het Oudlatijn en betekent "bezet met spikes/stekels", natuurlijk doelend op de bloem-aar.

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanist die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl LinnaeusMentha spicata werd door hem in 1753 voor het eerst beschreven in zijn publicatie de Species Plantarum.

     

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

 • Frysk: Ierbalsem
 • English: Spear Mint
 • Français: Menthe en épi
 • Deutsch: Ähren-Minze
 • Espanõl: Hierbabuena
 • Italiano: Menta spigata
 • Svenska: Grönmynta
 • Norsk: Grønmynte
 • Dansk: Grøn Mynte

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Spear Mint. Dit betekent "speermunt". Overbodig om uit te leggen waarom.

De Franse naam is Menthe en épi. Dit betekent "munt in een aar-vorm.

De Duitse naam is Ähren-Minze. Dit is precies de Aarmunt (Mentha spicata) Nederlandse naam.

De Spaanse naam is Hierba buena. Dit betekent "goed kruid". Deze naam staat niet voor deze ene specifieke plant maar voor de hele familie aromatische planten waaronder andere Munt (Mentha), maar ook enkele andere Lipbloemigenen ( Labiatae/Lamiaceae) De precieze naam is mij nog onbekend. In Spanje kent men minstens vier namen voor elke plant. De algemene volksnaam en de Catalaanse naam (Provincie in Noord+Oost Spanje tegen de Pyreneeën aan), de Gallische naam (provincie in Noord-West-Spanje) en de Baskische naam (provincie in West-Spanje tegen de Pyreneeën aan)

De Italiaanse naam is Menta spigata. Dit betekent "visgraat munt". Spigata komt van Spigato en betekent "visgraat". Een vreemde naam eigenlijk want bij Aarmunt staan de stengelbladeren kruisgewijs tegenover elkaar en de bloemen rondom de stengel in een aar-vorm, dus niet zoals een visgraat.

Er is niet één specifieke Italiaanse naam voor een plant, dit verschilt per regio. Er is een algemene volksnaam en ook nog een variatie of een volledige andere naam in een van de 17 provincies. Ik heb de meest voorkomende algemene naam gebruikt.

De Zweedse , Noorse en Deense naam is nagenoeg gelijk, Grönmynta/ Grønmynte/Grøn Mynte. Dit betekent natuurlijk "groene munt". Het is de andere naam voor Aarmunt. Persoonlijk denk ik dat met deze naam de traditionele kop muntthee wordt bedoeld, dus heet water met een bosje "groene" muntblaadjes.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Mentha spicata

Verspreingskaart Aarmunt

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten