Vicia grandiflora

Algemeen

Vicia grandiflora komt nauwelijks voor in Nederland. Deze grootbloemige wikke is wijdverspreid van Zuidoost-Europa tot Italië , Zuid- Oostenrijk , van oost naar Oekraïne , Klein-Azië , de Kaukasus en Iran . Het komt zelden voor in Neder-Oostenrijk en aan de voet van de Alpen . In Oostenrijk komt de grootbloemige wikke alleen vaker voor in het oostelijke deel; anders is het zeldzaam. Alleen een Duitse wikipagina omschrijft deze plant goed.

In 1700 publiceerde de Franse botanicus Joseph Pitton de Tournefort (5 juni 1656 - 28 december 1708) al een 3-delige boekenserie Institutiones Rei Herbariae met daarin een prachtige afbeelding van de bloem (delen) van deze plant.

     

Er komen minstens 11 soorten Wikke (Vicia) in het wild voor in Nederland:

Verklaring Wetenschappelijke naam

Een wetenschappelijke naam word niet zomaar gegeven. Iedereen (wetenschappers, floristen, liefhebbers etc.) moet tenslotte weten dat het over dezelfde plant gaat. Botanische nomenclatuur is de formele naamgeving van planten. Deze wordt geregeld door de International Code of Nomenclature for algae, fungi, and plants (ICN of ICNafp), een wetboek dat de wetenschappelijke namen van algen, schimmels en planten regelt.

Deze heet zo sinds het Internationaal Botanisch Congres in Melbourne in 2011, dat tot de naamswijziging besloot. Tot die tijd heette dit wetboek de International Code of Botanical Nomenclature (ICBN). In 1905 heeft het Internationaal Botanisch Congres van Wenen besloten om de publicatie van de eerste druk van Species plantarum te kiezen als het beginpunt van de moderne nomenclatuur voor planten. Dat betekent dat alle namen van vóór dit werk van Linnaeus niet meetellen, ook als die namen de vorm van een tweedelige naam hebben. Overige informatie staat op deze Wiki-pagina.

De officiële wetenschappelijke naam is Vicia grandiflora Scop.

Vicia komt van Vincio (Latijn) en betekent "vlechten/winden/binden". Dit duidt op het groeigedrag van deze plantenfamilie. De Grieken noemden de Wikke, bikion, waaruit het Latijnse Vicia ontstaan is.

Grandi betekent natuurlijk "groot" en Flora "bloem".

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit Scop. Dit staat voor Giovanni Antonio Scopoli (3 juni 1723 – 8 mei 1788). Hij was een Italiaanse arts en natuuronderzoeker. In 1771 beschreef hij Vicia grandiflora in de publicatie Flora Carniolica.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • English: Large yellow vetch
  • Français: Vesce à grandes fleurs
  • Deutsch: Großblütige Wicke
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Veccia a fiori grandi 
  • Svenska: Storvicker
  • Norsk: ?
  • Dansk: Storblomstret Vikke

Verklaring Buitenlandse namen

In veel landen is Grote Wikke zeer zeldzaam of nog niet waargenomen. De namen zijn dan ook nog niet zo creatief. Vaak iets als Grote wikke/Grootbloemige wikke e.d. Daarom heeft het in dit geval niet zo'n zin elke naam specifiek te behandelen.

Voor de verspreiding van Grote wikke in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Grote wikke in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Vicia grandiflora

verspreidingskaart Grote wikke

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's