Vicia grandiflora

Algemeen

Vicia grandiflora komt nauwelijks voor in Nederland. Deze grootbloemige wikke is wijdverspreid van Zuidoost-Europa tot Italië , Zuid- Oostenrijk , van oost naar Oekraïne , Klein-Azië , de Kaukasus en Iran . Het komt zelden voor in Neder-Oostenrijk en aan de voet van de Alpen . In Oostenrijk komt de grootbloemige wikke alleen vaker voor in het oostelijke deel; anders is het zeldzaam. Alleen een Duitse wikipagina omschrijft deze plant goed.

Er komen minstens 11 soorten Wikke (Vicia) in het wild voor in Nederland:

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Vicia grandiflora Scop.

Vicia komt van Vincio (Latijn) en betekent "vlechten/winden/binden". Dit duidt op het groeigedrag van deze plantenfamilie. De Grieken noemden de Wikke, bikion, waaruit het Latijnse Vicia ontstaan is.

Grandi betekent natuurlijk "groot" en Flora "bloem".

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit Scop. Dit staat voor Giovanni Antonio Scopoli (3 juni 1723 – 8 mei 1788). Hij was een Italiaanse arts en natuuronderzoeker. In 1771 beschreef hij Vicia grandiflora in de publicatie Flora Carniolica.

        

    

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • English: Large yellow vetch
  • Français: Vesce à grandes fleurs
  • Deutsch: Großblütige Wicke
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Veccia a fiori grandi 
  • Svenska: Storvicker
  • Norsk: ?
  • Dansk: Storblomstret Vikke

Verklaring Buitenlandse namen

In veel landen is Grote Wikke zeer zeldzaam of nog niet waargenomen. De namen zijn dan ook nog niet zo creatief. Vaak iets als Grote wikke/Grootbloemige wikke e.d. Daarom heeft het in dit geval niet zo'n zin elke naam specifiek te behandelen.

Voor de verspreiding van Grote wikke in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Grote wikke in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL

Verspreiding Vicia grandiflora

verspreidingskaart Grote wikke

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's