Rorippa amphibia

Algemeen

De Nederlandse naam doet vermoeden dat de Gele waterkers familie is van de Rozenfamilie (Rosaceae). Een Kers (bijv. een Prunus) behoort ook tot deze familie. Maar Gele waterkers is dat absoluut niet. Gele waterkers is een typische Kruisbloemige (Cruciferae of Brassicaceae: beide namen zijn toegestaan). 

Gele waterkers is naast Moeraskers (Rorippa palustris), Slanke waterkers (Rorippa microphylla/Nasturtium microphyllum) en  Moeraskers (Rorippa palustris) een erg algemene gele Kers die overal voor komt. Ze lijken alle 3 op elkaar en een goede flora, waar al deze soorten in voorkomen, is dan ook nodig. Gele waterkers bloeit vanaf Mei tot en met Juni.

Er zijn minstens 5 soorten Waterkers (Rorippa) dus een goede flora biedt uitkomst. De volgende soorten komen voor in Nederland: 

snippet copyright|http://www.floravannederland.nl/planten/gele_waterkers/}

Verklaring

Komt van Rorippen. Dit is een Saksische volksnaam waarvan de betekenis verder niet bekend is.

Amphibia (Latijn) en betekent "zowel in als naast" het water. Wat ongeveer een bevesteging is van de andere verklering.

Namen in andere talen

  • English: Great yellow-cress
  • Français: Rorippe amphibie
  • Deutsch: Wasser-Sumpfkresse
  • Espanõl:
  • Italiano:
  • Svenska: Vattenfräne
  • Norsk: Vasskarse
  • Dansk: Vandpeberrod

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Great yellow-cress. Dit betekent "grote gele-kers". Van de verschillende soorten kersen is dit de iets grotere en hij is geel, er zijn bijv. ook witte Kersen.

Voor de verspreiding van Rorippa amphibia in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is  Rorippe amphibie. Dit is de Franse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.

De Duitse naam is Wasser-Sumpfkresse. Dit betekent 'water moeras-kers". Dit wil zeggen dat deze plant op een zeer vochtige bodem groeit of in het water.

De Italiaanse naam is Crescione di Chiana. Crescione betekent "kers". De betekenis van Chiana is mij nog onbekend.

De Zweedse naam is Vattenfräne: Dit betekent "water-scherp". Waarschijnlijk is deze naam ontstaan vanwege de scherpe smaak van het sap van de plant.

Voor de verspreiding van Rorippa amphibia in Zweden zie deze kaart.

De Noorse naam is Vasskarse. Vass betekent letterlijk "waterlopen". Het is een samenstelling en komt uiteindelijk van het woord Vatn dat "water" betekent. Karse betekent "kers".

De Deense naam is Vandpeberrod. Dit betekent "waterpeperwortel". Net als bij de Zweedse naam is dit een verwijzing naar de scherpe smaak van het sap van de plant. Eigenlijk is deze naam weggelegd voor de Witte waterkers (Rorippa nasturtium-aquaticum / Nasturtium officinale). Het betekent namelijk ook "water radijs".

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Bodem
Zonnige tot half beschaduwde plaatsen op natte, voedselrijke grond, het meest op rivierklei en laagveen (in en langs stromend en stilstaand, zoet water).

Groeiplaats
Moerassen (drijftillen), grasland (uiterwaarden), waterkanten (in en langs rivieren, sloten, vijvers, kanalen, poelen, plassen, vervuilde heidevennen en greppels) en bossen (grienden, moerasbossen en wilgenbossen).

Verspreiding

Nederland
Algemeen, maar zeldzaam in Zeeland en Zuid-Limburg.

Vlaanderen
Algemeen in de Zand- en Zandleemstreek en de Maasvallei en vrij algemeen in de Kempen en de Polders. Elders vrij zeldzaam.

Wallonië
Zeldzaam. Het meest in de rivierdalen.

Wereld
Van West-Europa tot in Siberië.

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring.

Verspreiding Rorippa amphibia

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's