Sinapis alba

Algemeen

Ja u ziet het goed, een plant met gele bloemen die toch Witte mosterd heet. Ondergetekende was ook verbaasd met het resultaat van de identificatieapp (ook ik gebruik die soms). De precieze uitleg volgt natuurlijk bij de paragraaf Verklaring Nederlandse naam. Maar wat ik hiermee wil aangeven, veel van die kruisbloemigen lijken op elkaar. En voor dat je je weet stuur je naar sites als waarnemingen.nl de verkeerde soort. Want Witte mosterd is naast bijv. Koolzaad (Brassica napus) of Raapzaad (Brassica rapa) helemaal niet zeldzaam. Dus je haalt ze op het eerste gezicht zo door elkaar. Witte mosterd bloeit (net als andere gele kruisbloemigen) in Juni en Juli.

Er komen minstens 3 soorten Herik (Sinapis) in het wild voor in Nederland en één soort die wel een Sinapis-soort is maar niet zo heet:

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Sinapis alba L.

Sinapis betekent "mosterd". De plant levert na bewerking de basis ingrediënten voor (hete) mosterd.

Alba komt van Albus (latijn) en betekent "wit", de kleur van die zaden, die overigens niet wit zijn (zie de Nederlandse verklaring).

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan. In dit geval is dit L. Dit staat voor Carl Linnaeus.

In 1753 beschreef hij Sinapis alba in de publicatie Species Plantarum.

     

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk: Mostersied
  • English: White mustard
  • Français: Moutarde blanche
  • Deutsch: Weißer Senf
  • Espanõl: Mostaza blanca
  • Italiano: Senape bianca
  • Svenska: Vitsenap
  • Norsk: Hvitsennep
  • Dansk: Gul Sennep

Verklaring Buitenlandse namen

In alle landen is de betekenis hetzelfde, Witte mosterd. Behalve in Denemarken. Daar heet de plant, grappig genoeg, Gele mosterd.

Voor de verspreiding van Witte mosterd in Engeland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Witte mosterd in Duitsland zie deze kaart.

Voor de verspreiding van Witte mosterd in Zweden zie deze kaart.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Copyright

Verspreiding Witte mosterd

Verspreiding Witte mosterd

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten

Foto's