Solanum triflorum

Algemeen

Ik geef meteen toe, dit voelt enorm vreemd. Op de foto zijn twee bloemen te zien en de plant heet echt Driebloemige nachtschade. Over die naam in een andere paragraaf meer. De officiële beschrijving wat betreft Boden en Groeiplaats op verspreidingsatlas.nl luidt 'Bodem Zonnige, open plaatsen (pionier) op droge, matig voedselrijke, stikstofrijke, kalkrijke, omgewerkte grond (zand en stenige plaatsen). Groeiplaats Zeeduinen (bij vogelkolonies en bunkers en langs duinpaden), ruigten (kalkrijke ruigten), opgespoten grond, tussen straatstenen, industrieterreinen en waterkanten (zandige rivierstrandjes). Ik vond het zo grappig dat het dit keer helemaal klopte. De plant groeide op een open, zandige, plek waar net herbestraat was. Eerst hekende ik hem niet, ik dacht aan een afwijkende vorm van de Zwarte nachtschade (Solanum nigrum subsp. nigrum) die daar ook veel groeide. Maar na overleg en het nodige opzoekwerk bleek het om de Driebloemige nachtschade te gaan. Ik had ook gelijk de typische diep ingesneden stengelbladeren moeten herkennen (wat dat betreft is de Zweedse naam treffend). Driebloemige nachtschade bloeit in Juni tot en met de herfst.

Er komen minstens 13 soorten Nachtschade soorten (Solanum) in het wild voor in Nederland:

  • Aardappel (Solanum tuberosum) - algemeen/verwilderd
  • Beklierde nachtschade (Solanum nigrum subsp. schultesi) - algemeen/ingeburgerd sinds 1900-1924
  • Bitterzoet Solanum dulcamara) - algemeen
  • Carolina-nachtschade (Solanum carolinense) - zeer zeldzaam/verwilderd
  • Donsnachtschade (Solanum villosum) - zeer zeldzaam/verwilderd
  • Driebloemige nachtschade (Solanum triflorum) - vrij zeldzaam
  • Ganzenvoetnachtschade (Solanum nitidibaccatum - vrij zeldzaam/verwilderd
  • Glansbes nachtschade (Solanum nitidibaccatum) - zeldzaam/verwilderd
  • Kleverige nachtschade (Solanum sarrachoides) - zeldzaam/ingeburgerd sinds 2000
  • Raketnachtschade (Solanum sisymbriifolium) - zeer zeldzaam/verwilderd
  • Stekelnachtschade (Solanum rostratum) - zeldzaam/verwilderd
  • Tomaat (Solanum lycopersicum) - algemeen/verwilderd
  • Zwarte nachtschade (Solanum nigrum subs. nigrum) - algemeen 

Verklaring Wetenschappelijke naam

De officiële wetenschappelijke naam is Solanum triflorum Nutt.

Er zijn twee verklaringen voor Solanum:

  1. Solanum is afgeleid van Solari (Latijn) en betekent "pijnstillen/kalmeren" of tot bedaren brengen". Dit vanwege de pijnstillende werking van de plant.
  2. Solanum komt van Solare (Latijn) en betekent "woest maken/alsof door een zonnesteek getroffen". Sol (Latijn) en betekent "zon".

Tri (Latijn) betekent "drie".

Florum komt van Floreus (Latijn) en betekend "bloemrijk".

Meestal staat er achteraan de wetenschappelijke naam een afkorting. Dit is de afkorting van een wetenschapper/botanicus die deze plant deze plant heeft ontdekt/verzameld en tot details heeft beschreven. Soms staat er een tweede afkorting. Dan heeft een andere wetenschapper/botanist de plant nog beter  beschreven en iets gewijzigd. De eerste naam komt dan tussen haakjes te staan.In dit geval is dit Nutt.

Dit staat voor Thomas Nuttall  (5 januari 1786 – 10 september 1859). Hij was een Engelse botanicus en zoöloog. Nuttall was een aantal jaren drukker in Engeland voordat hij naar de Verenigde Staten in Noord-Amerika emigreerde . In Philadelphia ontmoette hij Benjamin Smith Barton (een Amerikaanse botanicus) , die hem aanmoedigde om plantkunde te studeren en plantenverzamelaar te worden. In 1823 werd Nuttall verkozen tot lid van de American Academy of Arts and Sciences. a veel gereisd te hebben door Noord-Amerika, werkte Nuttall van 1836 tot 1841 aan de Academie voor Natuurwetenschappen in Philadelphia. Naar Nuttall zijn verschillende taxa vernoemd: dieren zoals de geelsnavelekster ( Pica nuttalli ) of het bergkatoenstaartkonijn ( Sylvilagus nuttallii ), maar ook planten zoals het smalbladige waterpest ( Elodea nuttallii ) of de bloeiende kornoelje van Nuttall ( Cornus nuttallii ). Ook de plantengeslachten Nuttallia Raf zijn naar hem vernoemd . uit de bloemennetelfamilie (Loasaceae) en Nuttallanthus D.A.Sutton uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). In 1818 beschreef hij Solanum triflorum in de publicatie The Genera of North American Plants.

          

Meer

Zie ook de Nederlandse verklaring

Namen in andere talen

  • Frysk:  Sânhûnebei
  • English: Small nightshade
  • Français: Morelle à trois fleurs
  • Deutsch: Dreiblütiger Nachtschatten
  • Espanõl: ?
  • Italiano: Solano trifloro
  • Svenska: Fliknattskatta
  • Norsk: Solanum triflorum
  • Dansk: Solanum triflorum

Verklaring Buitenlandse namen

De Engelse naam is Small nightshade. Dit betekent natuurlijk "smalle nachtschade". Waarom is mij onbekend.

Voor de verspreiding van Driebloemige nachtschade in Engeland zie deze kaart.

De Franse naam is Morelle à trois fleur. Eigenlijk is het woord Morelle bedoeld voor de Zwarte nachtschade. De verklaring is als volgt: Morelle  komt van het Middeleeuws Latijnse Maurella. Dit betekent "moor". Hiermee worden Berber bewoners, Moren, mee bedoeld. Hun huidskleur is donkerbruin. Morelle komt ook van het zelfstandig naamwoord Moreau dat donkerbruin/zwart betekent. Tezamen met het woord Noir (zwart natuurlijk) worden hier de zwarte bessen bedoeld die deze plant krijgt na de bloei. Maar het gaat hier natuurlijk om een Nachtschade-soort met dezelfde kleur bloemen alleen dan met groene bessen. En er zijn drie (of twee) bloemen (trois fleur) gegroepeerd.

De Duitse naam is Dreiblütiger Nachtschatte. Dit is de Duitse benaming van de totale Nederlandse naam.

Voor de verspreiding van Driebloemige nachtschade in Duitsland zie deze kaart.

De Spaanse naam is mij onbekend

De Italiaanse naam is Solano trifloro. Dit is de Italiaanse benaming voor de volledige wetenschappelijke naam.

De Zweedse naam is Fliknattskatta. Dit betekent "gescheurde nachtschade" en slaat op de ingesneden stengelbladeren.

Voor de verspreiding van Driebloemige nachtschade in Zweden zie deze kaart.

De Noorse en Deense naam is gelijk. Omdat in beide landen geen waarnemingen zijn is de wetenschappelijke naam aangehouden.

Ecologie & Verspreiding

Ecologie

Copyright

Verspreiding Driebloemige nachtschade

Verspreiding Driebloemige nachtschade

FLORON Verspreidingsatlas vaatplanten